Het Wereldpaviljoen in Steyl viert feest. De Stichting Wereldpaviljoen is tien jaar geleden opgericht op initiatief van de Stichting Ontwikkelingssamenwerking (SOS) Meerlo-Wanssum met als doel een plek te krijgen op de Wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade 2012 en daar jongeren en volwassenen kennis te laten maken met andere culturen. Na een succesvol verblijf van 180 dagen op de Floriade verhuisde het Wereldpaviljoen naar de monumentale vroegere drukkerij van de paters in Steyl. Op 14 oktober 2014 opende gouverneur Bovens het paviljoen met één inleefatelier Nicaragua. Begin dit jaar is het Wereldpaviljoen uitgebreid met een kleurrijk Ghana -inleefatelier met o.a. VR-experience en aandacht voor bootvluchtelingen door middel van een VR-simulatie. Een busrit door Ghana, VR beleving in een dorp-school-markt en een VR-simulatie van een boottocht met vluchtelingen van Afrika naar Lampedusa.
De afgelopen vijf jaren bezochten ruim 26.000 bezoekers het Wereldpaviljoen. 300 Schoolklassen van het basisonderwijs volgden het educatieve programma. In 2015 werd deze culturele attractie in Steyl door een vakjury van de ANWB genomineerd bij de drie meest maatschappelijke attracties van ons land.
Het Wereldpaviljoen is gerealiseerd met subsidies van o.a. de provincie Limburg en de gemeente Venlo. Ze ontvangt verder geen exploitatie subsidie. Entreegelden en donaties zijn de belangrijkste inkomstenbronnen. Tachtig vrijwilligers zijn verantwoordelijk voor het reilen en zeilen binnen de diverse werkgroepen: educatie, recreatie, horeca, technische dienst, pr-communicatie en administratie. Het Wereldpaviljoen is elke zondag- en woensdagmiddag geopend voor het publiek. Daarnaast komen door de week schoolklassen voor het volgen van educatieve programma’s en groepen/families op bezoek. Het is ook een plek waar veel kinderfeestje worden gehouden.


Tijdens de komende herfstvakantie viert het Wereldpaviljoen het tienjarig jubileum en het eerste lustrum als permanente culturele attractie. Op naar de volgende 10 jaar: "De ambitie is nog steeds hetzelfde".
De Stichting Wereldpaviljoen is een plek –inleefatelier- waar kinderen, jongeren en volwassenen andere culturen op een educatieve, recreatieve en intensieve wijze kunnen beleven en ervaren, waardoor zij doordrenkt worden tot op het niveau van wederzijdse acceptatie en verdraagzaamheid.


Het Wereldpaviljoen koos als eerste inleefatelier het land Nicaragua vanwege de stedenbanden die o.a. Maastricht en Gennep met Nicaraguaanse steden hebben. Daarvoor werd het dorp San Pedro gebouwd compleet met markt, bank, school, fabriek, plantage, winkel en een casa. In deze ruimtes kunnen bezoekers aan de hand van opdrachten, games kennis maken met het land en haar bewoners. Kinderen kunnen van afvalmateriaal speelgoed timmeren. En sinds kort met een Ghana belevingscentrum vanwege de vele contacten die Nrd-Limburgse organisaties hebben met dit Afrikaanse land. En hier is met name gebruik gemaakt van VR-exprience. Kortom ervaren hoe het is om in een andere cultuur te leven, op weg naar actief Wereldburgerschap.


Het jubileum wordt tijdens de Herfstvakantie gevierd. Voor het publiek is het Wereldpaviljoen geopend op zondag 13 okt, dinsdag 15 okt, woensdag 16 okt en zondag 20 oktober van 13.00 tot 17.00 uur met dagelijks leuke workshops voor de kinderen. Bovendien is er een meeting met stakeholders en een vrijwilligers feestavond.
Foto’s: beeld van het Wereldpaviljoen door fotostudio Zebra/Egon Notermans. De foto’s zijn rechtenvrij mits vermelding van fotograaf.,

 

 

Foto’s: beeld van het Wereldpaviljoen door fotostudio Zebra/Egon Notermans. De foto’s zijn rechtenvrij mits vermelding van fotograaf.,

 

­