Steyl – De culturele attractie Het Wereldpaviljoen in Kloosterdorp Steyl heeft een goed jaar achter de rug. In 2019 passeerden ruim dertig procent meer bezoekers de kassa en kwam het bezoekersaantal rond de zevenduizend te liggen.

Dat heeft voorzitter René Poels van het Wereldpaviljoen vrijdagavond tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst in het Wereldpaviljoen bekendgemaakt. De stijging van het aantal bezoekers is onder meer te danken aan de uitbreiding met een Ghana belevingcentrum. De VR-experience in dit centrum is een schot in de roos. “Een kostbare investering die ons geen windeieren heeft gelegd. De bezoekers zijn erg enthousiast”, aldus de voorzitter. De gasten maken in een autobus een digitale tocht door Ghana om vervolgens in een dorpje via de VR-brillen het leven te beleven in Ghana. Ook wordt via de VR-experience een boottocht met vluchtelingen vanuit Nrd-Afrika naar het eiland Lampedusa gesimuleerd.


De stijging van het aantal jeugdige bezoekers heeft ook te maken met het feit dat het afgelopen jaar veel schoolklassen uit de gemeente Horst aan de Maas en Venray een bezoek hebben gebracht. Die schoolklassen kunnen het Wereldpaviljoen gratis bezoeken dankzij een jubileum actie van de mondiale groep SOS Meerlo-Wanssum. Deze actie van SOS Meerlo-Wanssum loopt nog tot het einde van het schooljaar. De klassen volgen hun educatieve bezoek in het Nicaragua-centrum. Op dit moment wordt een educatief programma ontwikkeld voor scholen in het Ghana-centrum. Dat programma gaat naar verwachting na Pasen van start. Het Wereldpaviljoen Steyl werd eind van 2019 onderscheiden door de landelijke organisatie Erop Uit in Eigen Land met een tweede plaats als beste uitje van ons land.
Het bijzondere van het Wereldpaviljoen is dat het een educatieve afdeling heeft en een recreatieve. Scholen komen in klasverband. De leerlingen beleven zelf hoe kinderen in andere culturen wonen en leven. De recreatieve openingsuren zijn elke woensdag- en zondagmiddag tijdens welke vooral gezinnen, grootouders met kleinkinderen, toeristen en bezoekers van vakantieparken een bezoek brengen. Bovendien zijn de kinderfeestjes, familiefeesten, teambuilding bijeenkomsten en concerten in het Wereldpaviljoen populair. Door de groeiende belangstelling van het publiek is het Wereldpaviljoen dringend op zoek naar meer vrijwilligers zowel voor het educatieve als het recreatieve en horeca deel. Op dit moment zijn 75 vrijwilligers actief binnen deze culturele organisatie.

Foto: Een digitale busrit door Ghana
Foto: Een VR-beleving van een boottocht van Afrika naar Lampedusa

Foto’s: studio Zebra/Egon Notermans (de foto’s zijn rechten vrij)

Boottocht VR Lampedusa

Bustocht Ghana

­